ASUS ZenWiFi AX Whole-Home Tri-Band Mesh WiFi 6 System

Home Forums Wireless Routers & Modems … ASUS & Wireless ASUS ZenWiFi AX Whole-Home Tri-Band Mesh WiFi 6 System

Viewing 15 posts - 286 through 300 (of 314 total)
  • Author
    Posts
  • #16036
    UK Sentinel
    Moderator
    • Posts 3990
    • Skipper

    Packet Loss Test Tool Online

    https://packetlosstest.com/

    In a completely sane world, madness is the only freedom (J.G.Ballard).

    #16037
    dodgydrains
    Participant
    • Posts 217
    • Regular

    Packet Loss Test Tool Online https://packetlosstest.com/

    No packet loss, also tested with cmd.

    #16038
    UK Sentinel
    Moderator
    • Posts 3990
    • Skipper

    No packet loss, also tested with cmd.

    Good news, how are you testing with Bufferbloat (PC / App) ?

    Edit: Also wondering if at all possible, test with laptop with Ethernet cable plugged into main (primary)  XT8, just to see if the issue remains (bufferbloat) ?

    In a completely sane world, madness is the only freedom (J.G.Ballard).

    #16039
    dodgydrains
    Participant
    • Posts 217
    • Regular

    Tried that last night and looks like it’s a WiFi thing.

    With the laptop, ethernet was ‘A’ testing with both Waveform and DSLreports but far worse over WiFi than with my phone.

    I then turned on QoS and set it to Web Surfing and that improved it over WiFi to A on my phone but took a hit on speedtest.

    #16040
    UK Sentinel
    Moderator
    • Posts 3990
    • Skipper

    Does sound that way – Can we have a look (screen dump) at your wifi settings ?

    BTW – you connections to the XT8 is that 2.4 or 5Ghz  for testing ?

    In a completely sane world, madness is the only freedom (J.G.Ballard).

    #16041
    dodgydrains
    Participant
    • Posts 217
    • Regular

    These are the settings on the 5GHz-1 which I use for Wi-Fi including for testing.

    #16044
    UK Sentinel
    Moderator
    • Posts 3990
    • Skipper

    Does all look OK, nothing jumps out that would cause excessive buffering,

    out of interest, what make is laptop ?

    In a completely sane world, madness is the only freedom (J.G.Ballard).

    #16045
    dodgydrains
    Participant
    • Posts 217
    • Regular

    I am using Lenovo laptop on Windows 11.

    My connection seems fine other than what the tests show.  Just weird that the test results went down after upgrading to 1Gb.

    #16046
    UK Sentinel
    Moderator
    • Posts 3990
    • Skipper

    My connection seems fine other than what the tests show.  Just weird that the test results went down after upgrading to 1Gb.

    Absolutely – as you have highlighted, probable wifi related but no obvious reason as others are reporting no issues etc.

    Shame you do not have a second laptop, just to verify original wifi buffer bloat results

    I assume original tests you made sure you was in close proximity of nodes or primary ?

    In a completely sane world, madness is the only freedom (J.G.Ballard).

    #16047
    dodgydrains
    Participant
    • Posts 217
    • Regular

    The original test was at close proximity to the main unit on Wifi 6 with an android phone.

    #16048
    UK Sentinel
    Moderator
    • Posts 3990
    • Skipper

    The original test was at close proximity to the main unit on Wifi 6 with an android phone.

    Interesting, might be a limitation in the wifi throughput speeds that ASUS will address over time hopefully.

    Might be worth if you have time sending a feedback form, just to let them know

    BTW – if I was testing, I would try AiProtection Off for both Wifi and Ethernet bufferbloat impacts, and then compare with AiProtection On, just incase the issue is AiProtection related.

    But I am sure you must be fed up with all this by now

    In a completely sane world, madness is the only freedom (J.G.Ballard).

    #16049
    dodgydrains
    Participant
    • Posts 217
    • Regular

    I think you may be right on the wifi throughput as the problem.  My thinking is on the upload side?

    The only thing I turn on is ‘Time Scheduling’ under ‘Parental Controls’.  Nothing is turned on in AiProtection.

    I also tested with the beta 46197 which has all AiProtection disabled and it is the same issue.

    If testing at the main XT8 gives worse bufferbloat than at the node, then the most logical conclusion from me is as you say throughput related.  My max speed at the 4th node is 540/525Mbps up/down and at the main XT8 is much higher, closer to 840/880Mbps up/down.

    The issue is the same on node number 2 which is closest to the main XT8, at this node the speed is over 650/650Mbps up/down and also worse bufferbloat than the furthest away node.

    Find it puzzling and interesting…..

    #16050
    UK Sentinel
    Moderator
    • Posts 3990
    • Skipper

    In a completely sane world, madness is the only freedom (J.G.Ballard).

    #16051
    dodgydrains
    Participant
    • Posts 217
    • Regular

    Just seen a new firmware pop up 3.0.0.4.386_45934 in the web GUI.  Cannot see anything on the website yet.

     

    Firmware version 3.0.0.4.386_45934
    – Release Note –

    Bug Fixes and Improvements:
    1. Fixed Let’s encrypt related bugs.
    2. Fixed httpd vulnerability
    3. Fixed stack overflow vulnerability
    4. Fixed DoS vulnerability

     

    Edit:  Found this link under Windows XP 64-bit

    https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/wireless/ZenWiFi_XT8/FW_ZENWIFI_XT8_300438645934.zip

    #16055
    UK Sentinel
    Moderator
    • Posts 3990
    • Skipper

    Looks like a security update mainly ;)

    In a completely sane world, madness is the only freedom (J.G.Ballard).

Viewing 15 posts - 286 through 300 (of 314 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.