ASUS New DSL-AX82U Modem Router Combo – Wifi 6

Home Forums Wireless Routers & Modems … ASUS ASUS New DSL-AX82U Modem Router Combo – Wifi 6

Viewing 15 posts - 151 through 165 (of 202 total)
  • Author
    Posts
  • #13014
    kev2021
    Participant
    • Posts 75
    • Regular

    hmm few issues it seems with he AX82U, is this still the recommended router you think or should I look at a different model?  What made me choose it was the inbuilt modem was a plus and the WAN port if it I do ever upgrade to FTTP, I can still use this router and not another :)  My other option was the AX86U but need a draytek modem and bit of a issue with sockets where its based so hence decision to go AX82U.  Seem no one in UK has any at present last I checked.  Almost seems liek the AX82U could of done with 1Gb ram as looks to be running pretty high considering.

    Kev

    #13015
    UK Sentinel
    Moderator
    • Posts 3038
    • Skipper

    hmm few issues it seems with he AX82U, is this still the recommended router you think or should I look at a different model? What made me choose it was the inbuilt modem was a plus and the WAN port if it I do ever upgrade to FTTP, I can still use this router and not another :) My other option was the AX86U but need a draytek modem and bit of a issue with sockets where its based so hence decision to go AX82U. Seem no one in UK has any at present last I checked. Almost seems liek the AX82U could of done with 1Gb ram as looks to be running pretty high considering. Kev

    Early days yet for the DSL-AX82U and its firmware, give it six months and should be working well, or as per your other thread, go for separate modem and router (AX82U) and job done (extra power socket required on your house)

    In a completely sane world, madness is the only freedom (J.G.Ballard).

    #13016
    kev2021
    Participant
    • Posts 75
    • Regular

    Thanks, hmm yeah… i’ve been noticing from BT router that my internet goes down approx. every 1.5hours…. its stable and on from around 2-5/6am approx and from then on every 1.5hrs, it drops… and reconnects again after a coupe of minutes… very annoying…

    Been holding out for the AX82U but may need to go with the AX86U & separate modem….. hmmmm have to see, might give it another 3 or 4 weeks and see if any supplies start to come through… I can prob go without the AI Protect etc, just use it as a straight forward router for a while until it gets issues sorted and then update / turn on extra features.. just looking for a stable connection atm… its ok when at work but sometimes WFH and can be annoying keep loosing connection.

    Thanks

    Kev

    #13017
    Black Bird
    Participant
    • Posts 24
    • Regular

    Yes, when I shut down AiProtection, I followed it for a while, the usage rate remained at 60%. When I activate it again later, the RAM usage increases

    • This reply was modified 2 weeks ago by Black Bird.
    #13019
    UK Sentinel
    Moderator
    • Posts 3038
    • Skipper

    Yes, when I shut down AiProtection, I followed it for a while, the usage rate remained at 60%. When I activate it again later, the RAM usage increases

    Good that we have found the problem with your DSL-AX82U –  It maybe just a bad firmware Flash, but will ask ASUS to add it to there list, just to make sure 

    In a completely sane world, madness is the only freedom (J.G.Ballard).

    #13035
    Trainzer
    Participant
    • Posts 6
    • Recruit

    Can confirm that there may be some memory leaks on this model. After 6 days of being powered on, memory usage is now 81%. As @UK Sentinel states, early days on this model.

    As for the UPNP status under AI Protection, it shows correctly once I disable it. All of the checks on my side are green.

    So far after 1 week, not even a single drop, something that my previous DSL-AC68U was not delivering anymore. Hopefully I get the download modulation reverted back to FastPath soon.

    #13036
    UK Sentinel
    Moderator
    • Posts 3038
    • Skipper

    Can confirm that there may be some memory leaks on this model. After 6 days of being powered on, memory usage is now 81%. As @UK Sentinel states, early days on this model. As for the UPNP status under AI Protection, it shows correctly once I disable it. All of the checks on my side are green. So far after 1 week, not even a single drop, something that my previous DSL-AC68U was not delivering anymore. Hopefully I get the download modulation reverted back to FastPath soon.

    Let us know by the end of this week if the Memory usage increases again, as this will be interesting, are you getting many errors on you DSL line (Downstream) and good news the connection is rock solid

    In a completely sane world, madness is the only freedom (J.G.Ballard).

    #13043
    Trainzer
    Participant
    • Posts 6
    • Recruit

    Will do @UK Sentinel . Adding current screens so that we can compare by end of the week.

    Download CRC Errors: 64

    (Attached image contains all the details)

    • This reply was modified 2 weeks ago by Trainzer.
    • This reply was modified 2 weeks ago by Trainzer.
    #13049
    SL
    Participant
    • Posts 4
    • Recruit

    Well jut checked again and it is showing UPNP as off.

    Is there more than one menu where you have to turn it off ??

    Been through it all and I can only see one menu that lists UPNP !!

    But still showing Orange on mine

    #13050
    UK Sentinel
    Moderator
    • Posts 3038
    • Skipper

    Well jut checked again and it is showing UPNP as off. Is there more than one menu where you have to turn it off ?? Been through it all and I can only see one menu that lists UPNP !! But still showing Orange on mine

    No other place where UPnP can be disabled, Most likely a bug, I have informed ASUS in my weekly report I send them

    In a completely sane world, madness is the only freedom (J.G.Ballard).

    #13051
    UK Sentinel
    Moderator
    • Posts 3038
    • Skipper

    Will do @UK Sentinel . Adding current screens so that we can compare by end of the week. Download CRC Errors: 64 (Attached image contains all the details)

    In a completely sane world, madness is the only freedom (J.G.Ballard).

    #13083
    Black Bird
    Participant
    • Posts 24
    • Regular

    Hi,

    Aiprotection is disabled, the amount of free memory is very low, only 28 MB free

    Only USB flash drive is inserted in the device (media server) and ipv6 is active. I did not activate any other feature. 6 devices are connected wirelessly.

     

     

     

     

    • This reply was modified 1 week ago by Black Bird.
    Attachments:
    #13086
    UK Sentinel
    Moderator
    • Posts 3038
    • Skipper

    Hi, Aiprotection is disabled, the amount of free memory is very low, only 28 MB free Only USB flash drive is inserted in the device (media server) and ipv6 is active. I did not activate any other feature. 6 devices are connected wirelessly.

    Can you send a feedback form to ASUS and explain the problem, mention UK Sentinel at the beginning of message and I will ask ASUS to look into issue

    In a completely sane world, madness is the only freedom (J.G.Ballard).

    #13122
    yakumo
    Participant
    • Posts 10
    • Regular

    Is it possible to get per connected device ul/dl traffic at all from the ax82u or is it only per interface still like the 88u? (with stock firmware), it’s a feature I missed from the old ac68u.

    #13123
    Black Bird
    Participant
    • Posts 24
    • Regular

    The interface of the AX82u looks like AC68u, not AC88u.

     

     

    Attachments:
Viewing 15 posts - 151 through 165 (of 202 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
UKTechHub.com